Uitvaart
In het eerste regelgesprek bespreken we of er sprake zal zijn van een begrafenis met of zonder kerkdienst of van een crematie.
Denkt u daar al eens over na en bespreek met elkaar wat de voorkeur heeft. Het komt namelijk regelmatig voor dat men onderling niet op de hoogte is van deze wens van de overledene.
Hieronder vindt u enige informatie die u wellicht behulpzaam kan zijn.
Crematie
Als een dierbare is overleden en er is sprake van een crematie dan zorg ik voor een aanvraag en bevestiging bij één van de volgende crematoria in onze regio:
*Crematorium en tevens uitvaartcentrum De Hoge Boght, Eindhovensebaan 29 in Veldhoven
*Crematorium en tevens uitvaartcentrum Rijtackers, Anthony Fokkerweg 150 in Eindhoven
*Crematorium Heeze, Somerenseweg 120 in Heeze
*Crematorium Weerterland, Ringselvenweg 2 in Weert
Tijdens de regelgesprekken leg ik u uit dat u de as, volgens de regels van de Nederlandse wet, een maand na de crematie kunt ophalen op het crematorium. U ontvangt daarvoor een schriftelijke uitnodiging. De as ontvangt u na verwelkoming door de medewerkers van het crematorium in een standaard urn samen met het crematiesteentje dat in de sleave van de urn is verwerkt.
Dit vuurvaste steentje wordt voorafgaand aan het crematieproces en pas nadat de medewerkers van de ovenruimte alle nodige verplichte documenten zorgvuldig gecontroleerd hebben, op de kist geplaatst. Op het steentje staat een uniek nummer dat onuitwisbaar is en in de administratie gekoppeld is aan de overledene zodat er geen sprake kan zijn van verwisseling van de as. Indien u na de afscheidsdienst mee wil gaan naar de ovenruimte kunt u dit aan mij doorgeven zodat ik de medewerkers op de hoogte stel. Zij proberen dit altijd te verwezenlijken maar uiteraard kunnen er altijd omstandigheden zijn gedurende de dag dat het niet kan of niet direct aansluitend aan de dienst kan. Zij vragen hiervoor om uw begrip.
Het komt wel eens voor dat nabestaanden met een bepaalde reden de as eerder willen ophalen. Bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland woont en de as mee wil nemen of dat u de as graag samen met de andere nabestaanden wil uitstrooien voordat u terugkeert naar het buitenland.
Ik kan dan een ontheffingsverzoek aanvragen dat bij de rechter wordt ingediend. De rechter kijkt dan of de belangen zwaar genoeg wegen om de as eerder vrij te geven.
Heeft u liever dat ik de urn voor u ophaal bij het crematorium, ook dat kan verzorgd worden.
Begrafenis
Als een dierbare is overleden en er is sprake van een begrafenis dan zorg ik voor een aanvraag van een nieuw graf óf voor een bijzetting in een bestaand graf bij de gemeente of parochie.
In Nederland heeft u, met uitzondering van de Natuurbegraafplaatsen waarvan u aan de linkerzijde een apart linkje vindt, een graf in bruikleen voor het aantal jaren dat u grafrechten betaald met een wettelijk vastgelegd minimum van 10 jaar. Dit noemen we de zogenaamde grafrust.
U kunt bij de aanvraag van het graf of de bijzetting ook beslissen of u het graf voor een langere periode wil reserveren. Bent u nog niet zeker dan kunt u dat ook beslissen tegen de tijd dat de grafrechten verlopen.
Een jaar voordat de rechten verlopen ontvangt de eigenaar van het graf een brief van de gemeente met de vraag of de eigenaar het graf en daarmee de rechten wil verlengen of dat het graf geruimd moet worden.
In Valkenswaard hebben we de volgende twee gemeentelijke begraafplaatsen:(witte letters)
*Begraafplaats Eikenhof gelegen aan de Sil 17 in Valkenswaard
*Oude Begraafplaats, Kerkhofstraat 15 in Valkenswaard waarvoor enkele regels gelden.
Naast de gemeentelijk begraafplaatsen hebben we in de gemeente Valkenswaard ook de volgende twee parochie begraafplaatsen: (witte letters)
*R.K. Begraafplaats naast de H. Martinuskerk in Dommelen waarvoor enkele regels gelden.
*R.K. Begraafplaats naast de H. Servatiuskerk in Borkel en Schaft.
Een graf op deze begraafplaatsen vraag ik voor u aan bij onze H. Willibrord parochie. Het is goed om te weten dat de kerk nog altijd de vorige wettelijke periode van 20 jaar aanhoudt voor de grafrechten.
Ook de R.K. Begraafplaats naast de H. Willibrorduskerk in Waalre valt onder dezelfde parochie.
De aanvragen voor de gemeentelijke begraafplaatsen of R.K. begraafplaatsen in de omliggende dorpen zoals Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven, Westerhoven, Aalst, Waalre, Leende, Eindhoven vraag ik bij de desbetreffende gemeente of parochie voor u aan.
Grafstenen
Na de begrafenis volgt het moment om een keuze te maken voor een grafmonument. Als extra service naar de nabestaanden toe ontvangt u van mij voorafgaand aan de begrafenis, kosteloos (witte letters) een tijdelijke stenen grafmarkering. We noemen dit een voorloopsteen, welke 60 cm hoog en 30 cm breed is. In de steen wordt de naam van de overledene gegraveerd (geen plakletters dus) en de datum van geboorte als overlijden.
Deze voorloopsteen wordt door mij afgegeven aan de beheerder van de begraafplaats op de dag van de begrafenis en wordt direct na het dichten op het graf geplaatst. Zo heeft uw dierbare direct een herkenbare rustplaats en kunt u op een later moment in alle rust op zoek gaan naar een voor u passende steen.
Tijdens het nazorg gesprek ontvangt u van mij desgewenst een brochure voor de grafstenen.
Indien er sprake is van een bijzetting moet u er ook rekening mee houden dat de grafsteen gelicht dient te worden enkele dagen voor de begrafenis. Uiteraard kan ik dit ook voor u regelen.
Kosten begraafplaats
Kosten zijn per gemeente of parochie verschillend en deze zijn gespecificeerd in een gedeelte grafdelving en het aantal jaren dat u het graf wenst. Daarnaast kunnen er diverse toeslagen zijn, zoals bijvoorbeeld het begraven op een zaterdag.
Bij een bijzetting moet u ook rekening houden met de kosten voor het lichten van het grafmonument, en het op een later moment weer terugplaatsen van de grafsteen.
Deze kosten zijn afhankelijk van het soort monument dat op het graf staat.
Luiden van de klokken
Wist u overigens dat op de Oude Begraafplaats in Valkenswaard een mooi oud gebruik in ere is hersteld, het overluiden van de doden.
Op het moment dat de overledene op de begraafplaats aankomt kunnen de klokken geluid worden, dit tot aan het moment dat alle genodigden bij het graf staan. Tijdens de laatste zegening of woorden luiden de klokken uiteraard niet. Op verzoek kan er nogmaals kort geluid worden wanneer de genodigden de begraafplaats verlaten. Een bijzonder ritueel dat ik graag voor u aanvraag.
Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Natuurbegraven betekent eeuwige rust midden in de vrije natuur, bijvoorbeeld aan de bosrand of in een open veld waar de natuur zelf zorgt voor de graven en de medewerkers van de natuurbegraafplaats samen met Natuurmonumenten voor de natuur zorgt.
Voor deze vorm van begraven komst steeds meer belangstelling te meer omdat men geen omkijken heeft naar het graf, daar zorgt de natuur namelijk voor, en er geen kosten zijn voor het onderhoud of de verlenging van de grafrechten.
Het graf wordt niet geruimd, u koopt het recht van dit stukje grond voor eeuwig af. Het recht wordt, nadat u samen met een medewerker een graf heeft uitgekozen voorafgaand aan de uitvaart, vastgelegd in een notariële akte. Deze wordt vervolgens ingeschreven in het kadaster.
Sinds 2017 beschikken we in onze regio ook over een natuurbegraafplaats. Het schitterende Schoorsveld ligt in de gemeente Heeze achter of naast het crematorium. Een gebied van ongeveer 25 hectare in een prachtige omgeving, gelegen in de bossen en omgeven door vennen en heide.
Aula voor de afscheidsdienst
Natuurbegraafplaats Schoorsveld heeft ook een mooie, warm aangeklede aula waar de afscheidsdienst kan plaatsvinden en waar de genodigden voorafgaand aan het afscheid worden ontvangen in de ontvangruimte met een kopje koffie of thee terwijl wij de laatste voorbereidingen treffen in de aula.
Het hele gebouw is gedurende een half dagdeel gereserveerd voor één afscheid en kunt u aansluitend aan de dienst gebruik maken van de koffiekamer voor het samenzijn.
Belangrijk om te weten is dat u echter alleen gebruik kunt maken van de aula, als u een graf heeft aangekocht of uitzoekt in de dagen voorafgaand aan de uitvaart.
Heeft u interesse omdat u deze vorm van begraven bij u vindt passen of omdat u graag begraven wil worden maar geen nabestaanden heeft om voor het graf te zorgen of hen daar niet mee wil opzadelen dan informeer ik u graag over de mogelijkheden en tarieven.
Kerkdienst
De vele parochies die we voorheen hadden in de gemeente Valkenswaard zijn sinds 2014 overgegaan in één parochie, de H. Willibrordusparochie waaronder ook Waalre en Aalst vallen. Dat was best even wennen voor vele Valkenswaardenaren.
Ik zelf hoorde bij de Mariaparochie, geboren en getogen in de Wolbergstraat met de Lucassschool, Taxandria en de Mariakerk om de hoek waar mijn opa, Nelis Verhoeven, gevestigd in de Hazestraat met zijn loodgietersbedrijf, al het nodige loodgieterswerk heeft verricht toen deze in 1953 gebouwd werd en dit vertel ik uiteraard met enige trots. Zoals ik ook met trots de glimlach en verhalen ontvang van vele oud Valkenswaardenaren die ik spreek tijdens of na de uitvaart als zij mij vragen, ben jij echt de kleindochter van Anna en Neliske. Behandel een ander privé als zakelijk zoals jezelf ook behandeld wil worden was hun levensles aan ons en dat doen we tot op de dag van vandaag.
Tegenwoordig zijn de St. Janskerk, de St. Antoniuskerk, de H. Jozefkerk en de H. Pauluskerk gesloopt of gesloten, ook de Mariakerk. Over de laatste krijg ik regelmatig de vraag of hier de afscheidsdienst
nog kan gehouden kan worden, wat helaas niet meer het geval is. Ook de Mariakerk zal in de toekomst wijken voor nieuwbouw, wel zal de Mariakapel blijven bestaan.
Contact met de pastoor of diaken
Als het afscheid in de kerk plaatsvindt in een Uitvaartmis of in een Dienst van woord en gebed neem ik contact op met de pastoor of diaken om de dag en het tijdstip van de uitvaart te bespreken en te bevestigen. Aansluitend nemen zij in de loop van dezelfde of de volgende dag telefonisch contact met u op om een afspraak met u te maken bij u thuis of op de pastorie om de dienst vorm te geven.
Wanneer er aansluitend sprake is van een begrafenis dan gaat de pastoor of de diaken mee naar de begraafplaats om de laatste gebeden uit te spreken waarna hij de verdere regie aan ons overdraagt.
Uiteraard geldt bovenstaande ook wanneer er sprake is van een parochie in een andere gemeente zoals bijvoorbeeld in de H. Bernardus van Clairvaux parochie waaronder de dorpen Bergeijk, Luyksgestel, Westerhoven en Riethoven vallen.
Om te weten of er kosten aan de uitvaartmis of de dienst van woord en gebed zijn verbonden is het verstandig om eens na te vragen, binnen het gezin, of er gezinsbijdrage betaald is aan de kerk.
Informatief gesprek aanvragen
Vul hier uw gegevens in voor een vrijblijvend informatie gesprek