Wanneer het overlijden in het ziekenhuis plaatsvindt.
In onze regio hebben we 3 grote ziekenhuizen: het MMC Veldhoven, het MMC Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis.
Daar waar in België het mortuarium beheerd wordt door het ziekenhuis zelf en wij vrije toegang hebben na het afhandelen van de juiste documentatie worden in Nederland de mortuaria veelal beheerd door uitvaartondernemers.
In bovengenoemde ziekenhuizen worden de mortuaria beheerd door onze collega uitvaartondernemer.
Na het overlijden van uw naaste in het ziekenhuis ontvangt u van de verpleging informatie op papier waarin vermeldt staat dat zowel verpleegkundige als mortuariumbeheerder zich neutraal opstellen m.b.t. advies en verdere inschakeling voor de verdere zorg voor de overledene.
Ervaringen van diverse nabestaanden leert dat deze uitleg door de verpleging niet altijd duidelijk is waardoor het lijkt dat niet u vrij bent in uw keuze welke uitvaartonderneming u wil inschakelen, daarom leg ik u kort uit wat u kunt verwachten van het moment van overlijden in het ziekenhuis.
Klikt u hiervoor links in de balk de vragen of onderwerpen aan.
Het antwoord is NEE.
Ik krijg van de nabestaanden regelmatig te horen dat de verpleegster aangeeft dat de familie contact “moet” opnemen met de mortuariumbeheerder. Van de verpleging ontvangt u een visitekaartje en flyer van de mortuariumbeheerder samen met een informatieblad van het ziekenhuis wat de handelingen zijn na het overlijden in het ziekenhuis. Het kan enerzijds de onwetendheid zijn van de verpleegster of anderzijds dat u in het verdriet de verpleegster niet goed heeft begrepen.
U bent echter vrij in uw keuze.
U hoeft zelf ook niets te regelen. Wanneer u mij belt, neem ik contact op met de centrale van onze collega uitvaartondernemer en tevens beheerder van de mortuaria van eerdergenoemde ziekenhuizen in de regio en brengen we uw naaste over naar het door u gewenste uitvaartcentrum, indien daar plaats is.
Plaats in het door u gewenste uitvaartcentrum wordt direct telefonisch aan mij doorgegeven. Een enkele keer kan het voorkomen in drukkere periode’s, dat we moeten uitwijken naar een ander uitvaartcentrum, dit uiteraard altijd in overleg met u.
Aansluitend stuur ik het Zorgteam aan dat zorg draagt voor de overbrenging en ten alle tijden bestaat uit 2 personen met de nodige ervaring op het gebied van overbrengen, protocollen en verzorging van de overledene. Zij hebben toegang tot alle uitvaartcentra in onze regio waar wij gebruik van maken en waarmee afspraken gemaakt zijn zoals in:
Valkenswaard en Dommelen:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Rosheuvel en beheerd door Dela. Uitvaartcentrum gelegen aan de Bergstraat en beheerd door van der Stappen Uitvaartverzorging.
Bergeijk:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Kennedylaan 18a en beheerd door Bart Sesink Uitvaartverzorging.
Leende:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Biesven 3 en beheerd door Rustven uitvaartcentrum.
Aalst:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Dennelaan 1 en beheerd door Rianne van Leest Uitvaartverzorging.
Veldhoven:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Eindhovensebaan 29, naast crematorium De Hoge Boght en beheerd door Dela.
Eindhoven:
Uitvaartcentrum gelegen aan de Anthony Fokkerweg 150, naast crematorium Rijtackers en beheerd door Dela.
Als zelfstandige uitvaartonderneming hoef ik u niet te leiden naar bepaalde uitvaartcentra en bent u altijd vrij van keuze.
Overbrenging naar het thuiadres
Uiteraard kan de overbrenging van uw naaste ook naar het thuisadres zijn waar we de opbaring zullen verzorgen en u ook de gelegenheid heeft om uw naaste samen te verzorgen met ons Zorgteam die voor de overbrenging zorg dragen. Dit mag en kan maar hoeft uiteraard niet.
Thuisopbaring vindt plaats met gebruik van de koelplaat of met behulp van thanatopraxie, een lichte balseming waardoor een koelplaat overbodig is.
Het antwoord is NEE.
Ik krijg van de nabestaanden regelmatig te horen dat de verpleegster direct wilde weten welke uitvaartonderneming door de familie wordt ingeschakeld omdat zij dat aan de mortuariumbeheerder moeten doorgeven.
U hoeft deze keuze niet aan de verpleging door te geven, ook hier denk ik dat het eerder om onwetendheid gaat dan om onwil om zich neutraal op te stellen wat wel eens gesuggereerd wordt.
U kunt de verpleegster melden dat de door u gekozen begrafenisondernemer contact zal opnemen met de beheerder en met hen een afspraak maakt om uw naaste op te halen en over te brengen naar de door u gewenste plek waar de verzorging en opbaring zal plaatsvinden.
Ook wanneer de centrale u belt om een afspraak te maken kunt u hen melden dat u nog even wil nadenken welke uitvaartondernemer u verder gaat begeleiden.
Het ziekenhuis draagt in principe de zorg voor de noodzakelijke handelingen zoals het verwijderen van katheters of infuuslijnen. Dit gebeurt of op de verpleegafdeling of in het mortuarium van het ziekenhuis.
Nadat de noodzakelijke handelingen zijn uitgevoerd door de verpleging begeleiden zij uw naaste, desgewenst samen met u, naar het mortuarium in het ziekenhuis. Dit zal uiterlijk binnen drie uur gebeuren. Wanneer u uw naaste begeleidt naar het mortuarium kunt u aan de medewerker doorgeven, indien zij daar naar vragen, dat ik de volgende dag contact met hen zal opnemen.
Kosten die uit deze noodzakelijke handelingen voortvloeien komen voor rekening van het ziekenhuis en vallen onder de verleende medische specialistische zorg. Denk daarbij ook aan donatie en in sommige gevallen ook bij obductie.
In het mortuarium gaat men over tot het koelen van het lichaam van de overledene, noodzakelijk voor conservering van het lichaam. Deze handeling wordt uitgevoerd door de uitvaartverzorging en tevens beheerder van het mortuarium.
Het koelen zal doorgaan totdat ik contact opneem met de beheerder en een afspraak met hen kan maken om uw naaste op te halen en over te brengen naar het door u gewenst uitvaartcentrum in uw eigen gemeente of elders of naar het thuisadres waar uw naaste wordt verzorgd en opgebaard.
Kosten die voortvloeien uit het koelen van het lichaam van uw naaste en de eventuele door u gewenste en besproken zorg met de beheerder, vallen niet meer onder de medische specialistische zorg maar komen voor rekening van de nabestaanden.
Uiteraard ben ik op de hoogte van de tarieven die gehanteerd worden door de beheerder van het mortuarium. De factuur van de beheerder wordt naar mij verstuurd en door mij gecontroleerd en de gemaakte kosten worden in de gespecificeerde kostenbegroting meegenomen die u normaliter binnen 24 uur na het eerste gesprek door mij overhandigd krijgt.
Door het ziekenhuis wordt gesteld dat wanneer u geen gebruik wil maken van het mortuarium en vereiste koeling vanaf 3 uur na overlijden, u direct contact moet opnemen met een uitvaartonderneming. Deze dient dan binnen drie uur na het moment van overlijden het lichaam over te brengen.
Ervaring leert dat dit zelden gerealiseerd kan worden.
Dit omdat:
- Het moment van overlijden tot u moet doordringen.
- Familie waarschijnlijk gebeld moet worden om nog even bij de overledene te zijn.
- Artsen de verklaring van overlijden moeten opmaken.
- De overdracht van de overledene, volgens het protocol van het ziekenhuis, altijd plaats vindt via het mortuarium. De beheerder is echter niet vast aanwezig op het mortuarium waardoor wij niet direct de overledene kunnen meenemen voor overbrenging. Hiervoor moet met de beheerder een afspraak worden gemaakt.
Uiteraard kunt u ons ook bellen wanneer het overlijden plaatsvind in een ziekenhuis buiten de regio zoals in:
- Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
- Maastricht UMC in Maastricht.
- Het Radboud in Nijmegen.
- Etc
De werkwijze is hetzelfde. U neemt contact met mij op en ik neem contact op met de desbetreffende beheerder van het mortuarium van het ziekenhuis waarna het Zorgteam naar het ziekenhuis vertrekt om uw naaste op te halen en over te brengen naar het gewenste uitvaartcentrum in onze regio of naar uw thuisadres.