Mogelijkheden

Onder dit kopje geef ik u in alfabetische volgorde wat extra informatie over uiteenlopende mogelijkheden die u wellicht kunnen interesseren.

Grafstenen

Na de begrafenis volgt het moment om een keuze te maken voor een grafmonument. Als extra service naar de nabestaanden toe ontvangt u van mij kosteloos een tijdelijke grafmarkering. We noemen dit een voorloopsteen, welke 60 cm hoog en 30 cm breed is. In de steen wordt de naam van de overledene gegraveerd (geen plakletters dus) en de datum van geboorte als overlijden.

De steen wordt direct na de begrafenis geplaatst.
Zo heeft uw dierbare direct een herkenbare rustplaats en kunt u in alle rust op zoek gaan naar een voor u passende steen.

Kinderen bij de uitvaart betrekken

Wanneer kinderen te maken krijgen met een overlijden weten we als volwassenen vaak niet hoe te reageren. We willen ze graag beschermen maar hoe doen we dat het beste? Dat is voor elk kind verschillend en we kunnen daar niet de perfecte manier voor omschrijven omdat juist elk kind anders is en anders reageert.

Ik hoop een steun voor u en ook voor de kinderen of kleinkinderen te zijn en samen met u te bekijken op welke manier we hen bij de uitvaart kunnen betrekken. Ook voor hen is het belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen, op de manier die bij hen past. Soms kan dat zijn met het maken en neerleggen van een tekening, het voorlezen in kring van een verhaaltje, het blazen van zeepbellen of het zingen van een liedje.

        

Voor veel mensen heeft de vlinder een symbolische betekenis,ook voor kinderen. Vandaar dat er ook voor gekozen kan worden om hen een houten vlinder te laten beschilderen, zo kunnen zij op een creatieve manier een rustpunt vinden in alle hectiek en emotie. De vlindersluitingen kunnen vervolgens ipv de gebruikelijke knoppen gebruikt worden om de kist op een zorgvuldig gekozen moment te sluiten.

De ene keer staat de kist vol met vlinders en een andere keer worden er één of twee gebruikt. Willen de kinderen de vlinder liever bewaren als herinnering aan hun overleden papa, mama, oma of opa dan kunnen deze in een speciaal daarvoor ontworpen kandelaar met waxinelichtje worden gedraaid.

Kinderen na de afscheidsdienst
Tijdens de condoleance op het moment dat volwassenen druk met elkaar in gesprek zijn haal ik de kinderen en tieners even bij elkaar. Tijdens de voorafgaande dagen maak ik de kinderen vaak voldoende genoeg mee om een beetje aan te voelen wat er bij hen speelt. Daarom ontvangen zij tijdens dit moment een item van troost dat passend is bij het clubje kinderen. Het wordt altijd met veel dankbaarheid aangenomen, ook door pubers die op dat moment gewoon weer even kind zijn en alle stoerheid naast hen neer leggen.

Kinderuitvaart

Niemand wil nadenken over het afscheid nemen van een kind omdat het tegen de natuur in voelt. We weten dat er ooit een moment komt dat we afscheid moeten nemen van de generatie boven ons, een verdrietig maar natuurlijk proces.

Afscheid nemen van je kind van welke leeftijd dan ook is het moeilijkste proces wat we kunnen bedenken. Als moeder zijnde van een zoon zijn de momenten van deze meldingen ook voor mij kwetsbaar omdat het ontzettend dicht bij komt.

Het zijn ook de momenten waarin ik me realiseer hoe belangrijk het is voor de ouders wat ik kan betekenen voor hen omdat dit verdriet zo intens is voor hen en alle andere gezins- en familieleden. Om voor ruimte en rust te zorgen, hen zoveel mogelijk zelf te laten doen en aandacht te hebben voor iedereen in het gezin en in de familie.

links
– Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken zwangerschap tot en met 17 jaar.
www.makeamemory.nl

– Wens Ambulance Brabant brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek met begeleiding door professionele vrijwilligers.
www.wensambulancebrabant.nl

– Jouw pad voor begeleiding in het naderende levenseinde en rouwverwerking via individuele gesprekken of wandelend in de natuur.
www.jouwpadcoaching.nl

 

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraven betekent eeuwige rust midden in de vrije natuur, bijvoorbeeld aan de bosrand of in een open veld waar de natuur zelf zorgt voor de graven en de medewerkers van de natuurbegraafplaats samen met Natuurmonumenten voor de natuur zorgen.

Voor deze vorm van begraven komt steeds meer belangstelling te meer omdat men geen omkijken heeft naar het graf, daar zorgt de natuur namelijk voor en er geen kosten zijn voor het onderhoud van het graf of de verlenging van grafrechten. Het graf wordt niet geruimd, u koopt het recht van dit stukje grond voor eeuwig af. Het recht wordt vastgelegd in een notariële akte, welke wordt ingeschreven in het kadaster.

Sinds 2017 beschikken we in de omgeving ook over een natuurbegraafplaats in de gemeente Heeze, gelegen achter het crematorium. Een gebied van ongeveer 25 hectare in een schitterende omgeving gelegen in de bossen omgeven door vennen en heide.

Heeft u interesse omdat u deze vorm van begraven bij u vindt passen of omdat u graag begraven wil worden maar geen nabestaanden heeft om voor het graf te zorgen of hen daar niet mee wil opzadelen dan informeer ik u graag over de mogelijkheden en tarieven.

www.schoorsveld.nl

Condoleance register zoals we dat kennen

Bij een overlijden willen we toch graag ons medeleven tonen aan het gezin en de familie die een dierbare heeft verloren. En voor de familie is het fijn om te voelen dat er met hen wordt meegeleefd.

Van oudsher zijn we gewend aan de condoleance registers bij de ingang van kerk of crematorium. Zo weet de familie wie er is geweest tijdens het afscheid. De registers die ik gebruik zijn van de Mulberry tree gemaakt. Een boom die voorkomt in het noorden van Thailand en die speciaal geplant wordt voor de productie van papier. Doordat de boom elk jaar zijn bast verliest hoeven er dus geen bomen worden gekapt. De registers worden altijd zeer positief ontvangen.

Online condoleance register
Met de tijd ondervond ik steeds meer de behoefte aan meer als enkel dat boek met adressen. Omdat er niet altijd ruimschoots de tijd is om de familie te condoleren en het ook niet altijd makkelijk is voor iedereen om op dat moment van persoonlijke condoleance de juiste woorden uit te spreken wilde ik graag meer kunnen betekenen voor zowel de nabestaanden als voor de belangstellenden.

Zo ontstond de mogelijkheid om via mijn site online te kunnen condoleren. Een mooie mogelijkheid waarbij men op elk geschikt moment van de dag kan beslissen om vanuit de luie stoel via de tablet, telefoon of laptop medeleven te tonen aan de nabestaanden. Naast het medeleven kan men ook een mooie herinnering of anekdote achterlaten, een foto plaatsen en eventueel een kaarsje laten branden.

Alle berichten worden gebundeld en overhandigd aan de familie en blijkt vaak een waardevolle herinnering te zijn voor de nabestaanden. Op een later moment kan men zelf met onder andere deze teksten en foto’s een mooi herinneringsboekje maken. Deze service biedt ik u kosteloos aan.

Thanatopraxie

Thanatopraxie ofwel een tijdelijke balseming is een methode om het lichaam tijdelijk te conserveren zonder dat daarvoor een koeling nodig is. Bij deze behandeling, die alleen mag worden uitgevoerd door erkende thanatopracteurs, wordt via een kleine opening in de lies of in de hals het bloed in het lichaam vervangen door een conserverend middel.

De balseming is in Nederland via de Wet op Lijkbezorging enkel tijdelijk geoorloofd met een maximale duur van 10 dagen.

Heeft u de voorkeur voor opbaring met een tijdelijke balseming dan kan ik dat voor u verzorgen en zal een gediplomeerd thanatopracteur deze behandeling uitvoeren in een uitvaartcentrum of thuis indien mogelijk. De thanatopracteur staat ingeschreven in het register van erkende thanatopracteurs welke wordt beheerd door het NIT en is opgelegd door de overheid.

 

Uitvaartcentrum voor opbaring

“We willen ons pap graag opbaren in een bepaald uitvaartcentrum, kan jij dat ook regelen of moeten we dan toch de uitvaart laten verzorgen door de ondernemer die ook eigenaar is van dat rouwcentrum?”.

Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Als zelfstandig uitvaartonderneemster ben ik niet afhankelijk van één bepaald uitvaartcentrum en heb daar dus ook geen verplichtingen naar toe.

Met alle uitvaartcentra zijn er afspraken gemaakt en is er een goed contact. Dat houdt in dat we opbaren in het uitvaartcentrum naar uw keuze, of dat nu in Valkenswaard, Dommelen, Aalst of Bergeijk is maakt niet uit.

Om praktische redenen wordt er ook wel voor gekozen om gebruik te maken van de uitvaartcentra die gevestigd zijn in hetzelfde gebouw als het crematorium zoals bij het crematorium in Veldhoven en in Eindhoven.

U beslist waar de opbaring zal plaatsvinden.

Links

– Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken zwangerschap tot en met 17 jaar.
www.makeamemory.nl

– Wens Ambulance Brabant brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek met begeleiding door professionele vrijwilligers.
www.wensambulancebrabant.nl

– Jouw pad voor begeleiding in het naderende levenseinde en rouwverwerking via individuele gesprekken of wandelend in de natuur.
www.jouwpadcoaching.nl

– Opzegdienst, een zorg minder voor hulp bij het opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen die op naam staan van de overledene of overgezet moeten worden op naam van de nabestaanden.
www.opzegdienst.nl