Waar zorgen zorgeloos verlopen

Sinds 2014

Coronavirus / Covid-19

Het lijkt alsof we in een slechte film terecht zijn gekomen sinds we in het nieuws hoorden dat er in China een vreemd virus was opgedoken. Weinigen hadden ooit van Wuhan gehoord, nu kent de hele wereld deze stad waar alles begon.

Waar velen in het begin nog sceptisch waren en het vergeleken met de gebruikelijke griepepidemie, zijn we nu alert door wereldwijde besmettingen. Om uitbreiding in Nederland zoveel mogelijk in te dammen heeft onze minister president Mark Rutte in persconferenties maatregelen afgekondigd. Wat houden deze maatregelen nu precies in voor de uitvaartbranche? In onderstaande kolommen beschrijven we de maatregelen zo duidelijk mogelijk en mocht u vragen hebben dan kunt u gerust bellen.

Uiteraard volgt Anita van Overveld Uitvaartzorg de instructies en richtlijnen van de RIVM en GGD in samenwerking met diverse uitvaartcentra, begraafplaatsen en crematoria in het land.

Melding van overlijden

 • Met de melding van overlijden zullen we aan u vragen of er sprake is van besmetting met het Coronavirus of een kans daarop. Ook willen we graag weten of u een verkoudheid of griep onder de leden heeft.
 • Het eerste contact bij u thuis zal echter in de meeste gevallen wel persoonlijk zijn echter met een beperkt aantal mensen, 4 inclusief de uitvaartverzorgster en alleen met degenen die klachtenvrij zijn.
 • Heeft iemand klachten dan wordt u niet geacht om aanwezig te zijn bij dit gesprek maar kunnen we u wel laten deelnemen door bijvoorbeeld te videobellen en u zo in het gesprek te betrekken.
 • Hoezeer het ons ook spijt, we kunnen u helaas op dit moment geen hand geven en dat vinden we persoonlijk nog steeds verschrikkelijk maar we vragen om uw begrip voor de situatie.

Laatste verzorging en opbaring

 • Het ophalen van de overledene zal met 2 medewerkers gebeuren. Omdat er maar maximaal 4 volwassenen in 1 huis aanwezig mogen zijn betekend dit ook dat u met slechts 2 familieleden binnen kan en mag zijn tijdens het moment van overleggen op de brancard. Indien er meerdere familieleden aanwezig zijn verzoeken wij u om even naar buiten te treden en de medewerkers de ruimte te geven.

 • Indien er sprake is van besmetting bij de overledene nemen de medewerkers maatregelen betreffende beschermende kleding.

 • Op dit moment is het helaas niet mogelijk om als familie aanwezig te zijn ten tijde van de laatste verzorging en het kleden van de overledene. Ook zal de
  verzorging te allen tijde op het uitvaartcentrum plaatsvinden.

 • Bij opbaring in het uitvaartcentrum wordt gebruik gemaakt van een kist en moet u rekening houden met het feit dat er niet meer dan 6 personen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn voor het persoonlijk afscheid nemen. Het hangt af van de locatie of dit aantal meer of minder zal zijn en of overige bezoekers kunnen wachten in een andere ruimte of buiten. Ten allen tijde dient u een mondkapje te dragen bij het binnenkomen, verplaatsen en buitentreden van het uitvaartcentrum. Koffie en thee worden nu ook niet geserveerd.

 • Thuisopbaring is mogelijk met gebruik van koelplaat of lichte balseming maar wij hebben er wel voor gekozen om enkel gebruik te maken van een kistopbaring en geen bedopbaring. Dit om zoveel mogelijk contact momenten te vermijden. Tot nu toe is dit met grote tevredenheid van nabestaanden verlopen.

 • Is uw dierbare overleden aan het virus? Ook dan is een thuisopbaring mogelijk met gebruik van de koelplaat of balseming.

Afscheidsdienst in de kerk of in het crematorium

 • Ook voor de afscheidsdiensten zijn maatregelen getroffen betreft de aantallen genodigden. In de H. Nicolaaskerk in Valkenswaard is daarmee een maximum van 100 aanwezigen (inclusief de gezinsleden) mogelijk, in de crematoria in onze regio varieert dat aantal tussen 75 en 80. Het vereist berusting bij de nabestaanden en vervolgens creativiteit van Anita als uw uitvaartverzorgster en begeleidster van de dienst om het afscheid als bijzonder te laten ervaren. Eén ding staat voorop, u kunt rekenen op een heel persoonlijk en waardig afscheid.
 • Gelukkig zijn er op vele locaties mogelijkheden om opnames te maken van de afscheidsdienst. Op deze manier kunnen geïnteresseerden op een later moment samen met u de dienst bekijken. Ook kan er op diverse locaties gestreamd worden, genodigden ontvangen dan een code per email zodat ze de dienst life kunnen volgen. Op de diverse crematoria wordt de streaming intern verzorgd en ontvangt u via Anita van Overveld Uitvaartzorg een mail waarin u het desbetreffende crematorium machtigd om een een streaming aan te maken. Ook werken wij op andere locaties samen met een extern bedrijf gespecialiseerd in livestreaming en eventuele opnames van hoge kwaliteit.
 • Uiteraard wordt u tijdens de regelgesprekken op de hoogte gesteld van de mogelijkheden per locatie die u in gedachte heeft voor de afscheidsdienst. We weten dat dat alle maatregelen aangrijpend zijn maar samen met u gaan we kijken naar de mogelijkheden en een balans te vinden voor een mooi en goed afscheid van uw geliefde.

Condoleren

 • Het is gebruikelijk om als genodigde het condoleanceregister te ondertekenen voor aanvang van de dienst. Eventuele besmetting met de daarvoor beschikbaar gestelde pennen zorgt ervoor dat condoleren op dit moment niet mogelijk is. Anita van Overveld Uitvaartzorg heeft echter sinds vele jaren een online condoleanceregister op de website. Kosteloos kunt u hiervan gebruik maken zodat iedereen u op afstand kan condoleren wellicht met een mooie gedachte of herinnering of om u simpelweg heel veel sterkte te wensen.

 • Wat is het lastig om iemand niet een hand of knuffel te kunnen geven. Het voelt zo onnatuurlijk maar toch wordt het aangeraden om dit contact te vermijden, hoe pijnlijk dit ook kan zijn.

 • Wat kunt u wel doen? Persoonlijk leg ik mijn hand of beide handen op mijn hart, een gebaar dat ik vaker in mijn leven maak wanneer iemand mij op een bepaalde manier raakt. Dit gebaar is daarom ook een mooi en warm alternatief, net zoals een handkus in stilte of juist met mooie woorden van troost.

Koffietafel

 • Wanneer een condoleance met een hapje en een drankje plaatsvindt op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid dan geldt hiervoor ook dezelfde regelgeving als hierboven voor de plechtigheid. Overigens geldt er op dit moment een maximum verblijfsduur van 1 uur in de koffiekamers van het crematorium en kan er geen extra tijd worden bijgeboekt.

Waar u extra van op de hoogte moet zijn.

 • Deurbeleid zieke genodigden. Het is de verantwoordelijkheid van de genodigden en directe familie om thuis te blijven indien u ziek bent of in quarantaine zit, hoe moeilijk dit ook is.
 • Bezoekers in uitvaartcentrum en crematoria in de regio zijn verplicht om bij binnenkomst, vertrek en verplaatsing door het pand een mondkapje te gebruiken.
 • Houdt u zich aan de tijdstippen van aankomst die vermeldt staan op de rouwkaart. Deuren zullen niet eerder open gaan. U bent verzekerd van een plaats omdat er rekening wordt gehouden met de maximum aantallen per locatie.
 • Arriveert u eerder dan de op de rouwkaart aangegeven tijd, blijft u dan in de auto wachten en niet voor de deuren van het crematorium zodat we geen ophoping krijgen van te veel mensen bij elkaar.
 • Wanneer de deuren geopend worden loopt u direct door op aanwijzing van de medewerksters en zij zullen u te allen tijde placeren.
 • Indien u als nabestaande de overledene wil begeleiden naar de ovenruimte kan dat met een maximum van 2 personen.
 • Hou rekening met elkaar en met de gewenste afstand van anderhalve meter. Dit voor uw gezondheid en die van de medewerkster.
 • Helaas kunt u op dit moment niet met de rouwauto meerijden omdat men niet voldoende ruimte kan houden tussen u en de chauffeur.
 • Soms moet een uitvaart door besmetting onder de nabestaanden geregeld worden via arts en gemeente die een verlof tot uitstel van de  uitvaart
  opmaken. Indien nodig zorgen wij daar voor in samenwerking met arts en gemeente.
 • Het kan zijn dat er van het ene op het andere moment nieuwe beslissingen worden genomen na een laatste persconferentie welke nog niet op de site vermeldt staan. Weet dat we over de juiste regelgeving beschikken op het moment van melding van overlijden en het eerstvolgende contactmoment.

Belangrijke links
We hebben een nauwe samenwerking met begraafplaatsen en crematoria.
Voor meer informatie:
Landelijke vereniging van crematoria

Landelijke organisatie van begraafplaatsen